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Child Protective Services is not entitled to see a juvenile law enforcement incident report [OR2001-4788] (01-
4-41).

On October 22, 2001, the Attorney General in a Public Information Act opinion ruled that Child Protective Services is
not entitled to see a law enforcement incident report concerning a juvenile.

01-4-41. Attorney General Opinion No. OR2001-4788, 2001 WL 1265360 (10/22/01) [Texas Juvenile Law (5th Edition
2000)].

Ms. Elaine S. Hengen Assistant City Attorney City of El Paso 2 Civic Center Plaza El Paso, Texas 79901-1196

Dear Ms. Hengen:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under chapter 552 of the Government
Code. Your request was assigned ID # 153685.

The City of El Paso (the "city") received requests for law enforcement records from two case workers for the El Paso
Office for Child Protective Services. You claim that the requested information is excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 58.007 of the Family Code. We have
considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 encompasses confidentiality provisions such as Family Code section 58.007. Juvenile law
enforcement records relating to conduct that occurred on or after September 1, 1997 are confidential under section
58.007. The relevant language of section 58.007 reads as follows:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files concerning a child and information
stored, by electronic means or otherwise, concerning the child from which a record or file could be generated may
not be disclosed to the public and shall be: (1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files and
records; (2) if maintained electronically in the same computer system as records or files relating to adults, be
accessible under controls that are separate and distinct from controls to access electronic data concerning adults;
and (3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or federal depository, except as provided by
Subchapter B. . . . (e) Law enforcement records and files concerning a child may be inspected by a juvenile justice
agency as that term is defined by Section 58.101 and a criminal justice agency as that term is defined by Section
411.082, Government Code.

One of the reports at issue, Report No. 01-209092, involves juvenile conduct that occurred after September 1, 1997.
Thus, section 58.007(c) prohibits the public disclosure of the report. The question becomes whether El Paso Child
Protective Services is a "juvenile justice agency" entitled to inspect the report under section 58.007(e).

Section 58.101 of the Family Code states that "criminal justice agency" has the meaning assigned by section
411.082 of the Government Code. Section 411.082(3) of the Government Code states that

(3) "Criminal justice agency" means: (A) a federal or state agency that is engaged in the administration of criminal
justice under a statute or executive order and that allocates a substantial portion of its annual budget to the



administration of criminal justice; or (B) a nongovernmental railroad or campus police department that has obtained
an originating agency identifier from the Federal Bureau of Investigation.

We have no information to allow us to conclude that the El Paso Child Protective Service is a criminal justice
agency for purposes of section 411.082. Furthermore, this does not present a situation in which a transfer of
confidential information is permitted based on the interagency transfer doctrine. An interagency transfer of
confidential information is prohibited where, as here, a confidentiality statute enumerates specific entities to which
release of confidential information is authorized and the requesting agency is not among the statute's enumerated
entities. See Attorney General Opinion DM- 353 at 4 n. 6 (1995); Open Records Decision No. 661 at 3 (1999).
Accordingly, Report No. 01-209092 is confidential pursuant to section 58.007(c) of the Family Code and the city
must withhold the report from the requestor under section 552.101 of the Government Code.

Section 58.007 does not apply to the other report, Report No. 01- 186195, because that report does not concern a
"child" as defined in section 51.02(2) of the Family Code. However, Report No. 01-186195 is subject to chapter 261
of the Family Code. See Family Code § 101.003 (defining "child" for purposes of title 5 of Family Code). Section
261.201 of the Family Code generally makes confidential information reports and other materials concerning an
investigation under chapter 261 of an allegation of child abuse or neglect. However, as the requestor here is a
representative of Child Protective Services, we do not believe the confidentiality of section 261.201 applies. See
Family Code § 261.105(a) (requiring local or state law enforcement agency to refer chapter 261 reports to the
Department of Protective and Regulatory Services). The city must therefore release the report to the requestor.

In summary, the city must withhold from the requestor Report No. 01-209092 based on section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 58.007 of the Family Code. The department must release to the
requestor Report No. 01-186195.

[Balance of letter dealing with disclosure and appeal procedures is omitted.]

Sincerely,

Kay Hastings Assistant Attorney General Open Records Division
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